Labels van eerlijke handel

Een label is een specifiek merk, gecreëerd door een beroepsorganisatie of een semi-overheidsinstantie, en waarvan het logo op een verkoopbaar product wordt aangebracht, om de herkomst, de kwaliteit en de productieomstandigheden te kunnen certifiëren in overeenkomst met vooraf bepaalde criteria in het lastenboek. Het gebruik van de term “label” voor een gemeenschappelijk privé merk is dus toegestaan.
Twee vereisen moeten dus gerespecteerd worden :
-  De eigenschappen worden collectief vastgelegd door een professionele structuur (lastenboeken).
-  De kontrole van deze eigenschappen wordt uitgevoerd door een certifiërende organisatie.

Labels hebben een breed werkterrein : ze kunnen aandacht besteden aan eigenschappen van producten en diensten, maar tevens aan de werking van de organisaties (ondernemingen, verenigingen, administraties) die ze produceren. Bovenal is een label niet een garantie van kwaliteit, maar enkel een garantie dat het product voldoet aan zekere eigenschappen eigen aan de productie of aan zijn samenstelling.

In de sector van eerlijke handel bestaat er geen publiek label Eerlijke Handel (scenario waarin het lastenboek van de overheid is en waar certifiëringinstanties door de overheid erkend zijn) maar meerdere privés labels.

Voor meer informatie, ga naar guide des labels 2015 gerealiseerd door la Plateforme Française du Commerce Equitable, Fair World Project en Fairness.

De belangrijkste labels van eerlijke handel in België

Fairtrade Belgium (het vroegere Max Havelaar)

Fairtade is één van de belangrijkste acteurs van eerlijke handel. Het is het label dat het meest aanwezig is op producten van eerlijke handel, in België en in de wereld.


Symbole Producteurs Paysans

SPP is het eerste label gecreëerd door kleine producenten voor hun producten uit kleinschalige en familiale landbouw in Latijns-Amerika en de Caraïben.


WFTO

WFTO is een wereldwijde organisatie van eerlijke handel. Ze brengt meer dan 350 verenigingen en bedrijven samen in meer dan 70 landen.


Ecocert Equitable

Ecocert is een certifiërings en controle-instantie in de biologische landbouw. Het is in 2007 dat het zich beginnen uitbreiden is naar eerlijke handel.


Neem contact op

Pierre-Yves Brasseur
Coördinator

Daphnée Defossé
Projectverantwoordelijke

04/223.43.35
0471/30.30.01

info@bftf.be
Belgian Fair Trade Federation vzw
Rue Volière 9
4000 Luik

Ondernemingsnummer : 0808 549 636
Rekeningnummer Triodos-bank : 523-0803449-73

Page Facebook

2019 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop