La Brasserie de la Lesse

Produits Bio Alimentaire Membre effectif  |  Éprave

Ambachtelijk fairtradebier van hier

Brouwerij ‘La Brasserie de la Lesse’ is een ‘coöperatie met sociaal oogmerk’. Ze brouwen er ambachtelijke bieren en maken ondertussen de wereld een stukje mooier door uitsluitend te werken met ecologische en lokale grondstoffen, in een lage-energiebrouwerij en via eerlijke handel van dichtbij.

DE BROEDERSCHAP VAN BUSSON
Eind jaren 90 kwam een groepje oud-leiders van de jeugdbeweging geregeld samen bij een goed bier, in Buissonville. Deze officieuze bierclub groeide uit tot de Broederschap van Busson, die vandaag bierproeverijen organiseert en streekbieren promoot.

LA BRASSERIE DE LA LESSE
Deze brouwerij in het dorp Lessive kende haar hoogdagen in de 20ste eeuw, maar lag daarna stil. In 2011 blies de Broederschap van Busson ze nieuw leven in. Daarvoor namen ze de oude brouwerij Rezette opnieuw in gebruik. Die brouwde vroeger de La Rochefortoise-bieren in het centrum van het dorp Eprave.

 • PROFESSIONELE BROUWERIJ MET SOCIAAL DOEL
  Omdat de leden van de Broederschap van Busson een lokaal en ethisch bedrijf wilden opstarten, kozen ze ervoor een ‘coöperatie met sociaal oogmerk’ op te richten.
  Ze zetten sindsdien deze doelstellingen voorop :
 • steun aan de lokale (landbouw)economie door een bewuste keuze voor lokale grondstoffen : de gerst en hop voor het bier worden in België geteeld
 • werkgelegenheid scheppen in een landelijk gebied
 • deelnemen aan burgerinitiatieven
  De beginjaren verlopen een beetje amateuristisch, onverwachte obstakels duiken op. Maar dankzij Crédal en 160 coöperanten die in het project geloven, krijgt de brouwerij haar financiën op de rails. In januari 2012 brouwt ze het eerste bier.
  Eind 2017 trekt de brouwerij in een gerenoveerde boerderij in hetzelfde dorp. Voortaan werkt ze met het meest efficiënte materiaal. Een nieuwe episode in de geschiedenis van deze kleine brouwerij breekt aan. De coöperatie bestaat ondertussen uit 4 werknemers, 6 bestuurders en meer dan 300 coöperanten.

Bekijk op de website van La Brasserie de la Lesse waar je (in Brussel en Wallonië) hun bier kan kopen.

Représentant

Norbert Buysse
formulaire de contact

Outils et liens

2024 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop