Ray & Jules

Produits Bio Alimentaire Membre effectif  |  Hamme-Mille

Het roosteren van ons dagelijks kopje koffie stoot wereldwijd 15 miljoen ton CO2 uit. Elk jaar. Ray & Jules dromen van een eerlijke en petroleum-vrije koffieketen. Daarom begonnen we van nul af aan. En zo ontstond de eerste zongeroosterde koffie ter wereld.

Thuis, op het werk of onderweg, laten we samen de wereld veranderen, tas per tas.

ONZE MISSIE

Wij zijn Ray & Jules, coffee freaks, people lovers en technology geeks. Tegen 2050 willen we de koffie industrie 100% petroleum-vrij en 100% fair maken. Een uitdaging ? Zeer zeker. Nodig ? Nog meer. Maar we werpen ons met plezier in deze strijd, tegen 60 miljoen ton CO2 per jaar.
Onze eerste stap was de heruitvinding van het roosterproces. Maar er is meer. Herbruikbare verpakkingen, groen transport, hergebruik van koffiegruis. Het staat allemaal op ons lijstje. Op langere termijn dromen we ervan onze koffie te roosteren in het land van oorsprong, om zo de keten daar verder te verduurzamen en de lokale economie te ontwikkelen.

Hoe ? Met een oneindige hoeveelheid positieve energie : onze brandstof om voluit te leven. Samen met een zonnig kopje koffie natuurlijk
Waarom heten we Ray & Jules ? Dat komt van Ray als in ‘zonnestraal’ en Jules als in ’ Joule ’, de eenheid van energie. Ray & Jules zijn ook een positief duo met een droom en daar vechten ze voor. Samen met jullie, koffieliefhebbers, streven we naar een nieuwe en eerlijke koffieketen. Dus laten we samen de wereld veranderen, tas per tas.

ONZE TECHNOLOGIE

We vroegen ons af : "Waarom heeft een brander zoveel fossiele brandstof nodig ?"

Een klassieke trommelbrander roostert de bonen al draaiend met hete lucht, verhit met aardgas of petroleum. Deze methode, in voege sinds 1880, gebruikt de hete lucht slechts één keer. De industriële branders presteren zelfs nog slechter. Ze roosteren bonen heel kort op hoge temperatuur. Resultaat ? Meer energie en bovendien ‘overbakken’ ze de koffieboon, wat veel van de aroma’s in de koffie vernietigt. Vergelijk het met een volledig uitgebakken biefstuk.

Zo jammer, dachten we. En zo bedachten Ray & Jules ’ de machine rond de boon ’. Een continue brander die de delicate koffiebonen langzaam op lage temperatuur roostert. De bonen verplaatsen zich op een band doorheen kleine kamers met hete lucht die meerdere keren recirculeert. Dit proces combineert de ambachtelijke smaak van langzaam roosteren met een enorme energiezuinigheid. Door een drie maal kleinere energiebehoefte, zijn we in staat om enkel op zonne-energie te roosteren.

100% petroleum-vrij. 100% smaakvol.

ONDERWEG, MET DE ZON IN DE RUG

Een aantal slimme technologie freaks van ons zusterbedrijf CEE (Creative, Economical and Environmental experts in energy efficiency)) hadden een wild idee. Wel, niet zo wild, eerder een zeer goed overdacht en rationeel idee. We analyseerden in welke sectoren we het grootste verschil konden maken en kruisten dit met de producten waar we het meest van houden. Raad eens waar we uitkwamen : koffie.

Eerder dan de oude technologie te optimaliseren, begonnen we opnieuw van nul.

In 2017 namen we een ambachtelijke branderij ’ Artizan koffie ’ over. Zo brachten Lieze en haar zus Sarah, onze branders, ook tientallen jaren kennis en authentieke recepten binnen. En een klassieke Probat Roaster. Toen begon het leren & proberen. En nog leren & proberen. Onze branderij groeide, in het kleine stadje Hamme-Mille, vlak naast de school van onze kinderen.

2019 : daar was hij dan eindelijk, onze zonne-brander. Na maanden van analyseren, bouwen & finetuning, deed hij wat hij moest doen. Koffie roosteren enkel en alleen op de kracht van de zon. Onze eigen gepatenteerde, op zonne-energie aangedreven brander. In september bewezen blinde smaaktests met Europese top baristas dat de kwaliteit van onze zongebrande koffie niet gewoon goed is, maar echt heel goed. Rond oktober kregen we het fantastische nieuws dat we als Ray & Jules het FairTrade certificaat kregen.

Zijn we er al ? Natuurlijk niet. Alle goede dingen vragen tijd.

Onze zonnige uitdaging voor de volgende maanden ? Het verbreden van ons (h)eerlijke, 100% zon-geroosterde én fairtrade assortiment. Smakelijk !

Outils et liens

2024 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop