Fairtradelabels

Een label is een logo op de verpakking van een product, dat aangeeft dat dit product voldoet aan de criteria van een bepaald lastenboek. Die criteria gaan over de herkomst, de kwaliteit en de productie-omstandigheden van producten. Elke beroepsorganisatie of semi-overheidsinstelling kan een lastenboek met bijhorend label in het leven roepen. Dat betekent dus dat privébedrijven zelf labels kunnen creëren en die op hun producten kunnen plaatsen.

Wel zijn er twee vereisten :

  • Aan een label moet een lastenboek gekoppeld zijn, dat door een professionele organisatie uitgewerkt is. Dit lastenboek bepaalt welke kenmerken een product moet hebben om het label te verdienen.
  • Een certificeringsorganisatie moet controleren of een gelabeld product effectief aan deze kenmerken beantwoordt.

Labels worden breed ingezet : doorgaans besteden ze aandacht aan de eigenschappen van producten en diensten zelf, vaak omvatten ze ook de werking van de organisaties (ondernemingen, verenigingen, overheidsdiensten) die ze produceren. Weet ook dat een label niet noodzakelijk de kwaliteit van een product garandeert. Het bewijst alleen dat de productiewijze of de samenstelling van het product aan bepaalde kenmerken voldoet.
Er bestaat geen officieel label voor eerlijke handel, waarbij het lastenboek door de overheid vastgelegd is en erkende certificeringsorganismes controles uitvoeren. Wel zijn er verschillende private fairtradelabels.

Meer informatie hierover vind je op de website van het Trade for Development Center.

De belangrijkste fairtradelabels die je in België vindt

Fairtrade Belgium (het vroegere Max Havelaar)

Fairtrade is één van de belangrijkste spelers in de fairtradewereld. Dit label vind je het vaakst op fairtradeproducten, zowel in België als wereldwijd.


Símbolo de Pequeños Productores (SPP – Label Kleine Producenten)

SPP is het eerste label dat kleinschalige producenten zelf in het leven geroepen hebben. Je vindt het vooral op producten uit kleinschalige landbouw uit Latijns-Amerika en de Caraïben.


WFTO

De World Fair Trade Organisation is een wereldwijde organisatie die meer dan 350 verenigingen en bedrijven uit meer dan 70 landen samenbrengt. Organisaties die goedgekeurd zijn als lid, mogen het WFTO-label dragen. De WFTO schept het kader voor eerlijke handel dat wereldwijd het breedst aanvaard wordt.


Fair Trade by Ecocert

Ecocert is in oorsprong een certificerings- en controle-organisatie voor biologische landbouw. Sinds 2007 heeft het ook een label voor eerlijke handel.


Neem contact op

Pierre-Yves Brasseur
Coördinator

Daphnée Defossé
Projectverantwoordelijke

04/223.43.35
0471/30.30.01

info@bftf.be
Belgian Fair Trade Federation vzw
Rue Volière 9
4000 Luik

Ondernemingsnummer : 0808 549 636
Rekeningnummer Triodos-bank : 523-0803449-73

Page Facebook

2024 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop