Vraag & antwoord

Wat is eerlijke handel ?

Eerlijke handel is een alternatief voor ons huidige handelssysteem. Door producenten correct te behandelen en te vergoeden kan handel een hefboom voor ontwikkeling zijn en ongelijkheid verminderen. Naast dit economische aspect eist eerlijke handel ook uitdrukkelijke aandacht voor ethische, sociale en milieuaspecten.
Bekijk de 10 principes van eerlijke handel, zoals de World Fair Trade Organisation ze definieert.

De 10 principes van eerlijke handel lezen.

Wat is de reikwijdte van eerlijke handel ?

In België :
o De afzet van fairtradeproducten overschreed in 2012 net de 95 miljoen euro. (Befair.be)
o Tussen 2001 en 2010 groeide de afzet van fairtradeproducten met 83%. (Befair.be)
o Elke Belg besteedt jaarlijks gemiddeld €8,60 aan fairtradeproducten. Daarmee scoren we beter dan onze Zuiderburen (€6,24), maar heel wat minder goed dan de Britten (€34,50). (Befair.be)
o De tweejaarlijkse ‘Barometer Eerlijke Handel’ van het Trade for Development Center toont aan dat de bekendheid van eerlijke handel stijgt van jaar tot jaar. In 2012 hadden 90% van de mensen in België al van eerlijke handel gehoord, in 2011 nog maar 79%. (Befair.be)
o Voor meer informatie over eerlijke handel in België kan je terecht bij het Trade for Development Center.

In Europa :
o Europa vertegenwoordigt in zijn eentje 65% van de wereldwijde fairtrademarkt, met in 2011 een omzet van 3,18 miljard euro. (Planetoscope.com)
o In Zwitserland en in Groot-Brittannië besteedden consumenten in 2012 respectievelijk €41 en €34,50 euro aan fairtradeproducten. In sommige Europese landen nemen ze een zéér belangrijk marktaandeel in. Zo komen in Zwitserland de helft van de verkochte bananen uit eerlijke handel. (PFCE.fr)
o Verspreid over Europa vind je fairtradeproducten in meer dan 63.000 verkooppunten. (ASPD.org)

In de wereld :
o In 2012 lag de wereldwijde omzet van fairtradeproducten tussen 5,5 en 6 miljard euro. (Befair.be)
o Volgens de Amerikaanse organisatie Fair Trade Federation verloopt 0,1 % van de wereldhandel via eerlijke weg.
o In 70 landen consumeren mensen meer dan 30.000 verschillende fairtradeproducten. (Fairtrade.com)

Waarom fair trade kopen ?

Telkens je een fairtradeproduct koopt, ondersteun je de economische, sociale en milieuwaarden waar eerlijke handel voor staat. Je toont dat jij ook voorstander bent van een rechtvaardigere handelsketen, van producent tot consument.

Hoe herken je een fairtradeproduct ?

Veel producten dragen een label dat aantoont dat ze fairtradegecertificeerd zijn. Dan herken je ze vlotjes. Maar ook zonder label kan een product uit eerlijke handel komen. Sommige merken – waaronder enkele van onze leden – verkopen ook producten zonder label, maar garanderen dat ze volgens de principes van eerlijke handel tot stand gekomen zijn. Daarnaast kan je niet-voedingsproducten uit eerlijke handel vaak moeilijker herkennen dan voedingsproducten. Je vindt ze vooral in gespecialiseerde of alternatieve winkels. Bij niet-gelabelde producten raden we je aan om je goed te informeren over de waarden van het merk in kwestie.

Welke fairtradeproducten bestaan er ?

De vaakst verkochte fairtradeproducten zijn nog steeds bananen, suiker, chocolade en koffie. Maar vergis je niet : voor héél veel producten bestaat er een eerlijk alternatief. In totaal bestaan er meer dan 30.000 producten uit eerlijke handel, in voeding en niet-voeding (kunstnijverheid, kledij enzovoort).

Verkoopt BFTF producten uit eerlijke handel ?

Nee, BFTF is de Belgische federatie die eerlijkehandelsorganisaties verenigt, maar verkoopt zelf niks. Onze leden verkopen eerlijke producten, sommige onder hen hebben hun eigen verkooppunt(en).

Waar vind ik fairtradeproducten ?

In grote winkelketens kan je enkele fairtradeproducten vinden. Maar in alternatieve winkels of gespecialiseerde fairtradewinkels, zoals die van onze leden, heb je een veel ruimere keuze.

Zijn fairtradeproducten duurder ?

Fairtradeproducten kosten wat meer dan de basisproducten van de grote winkelketens. Maar als je ze vergelijkt met producten van gelijkwaardige kwaliteit, zijn ze doorgaans niet duurder of zelfs goedkoper. Wees dus alert als je prijzen van fairtradeproducten vergelijkt : houd ook rekening met de kwaliteit van het product.

Koop ik beter fair trade dan bio of lokaal ?

Wist je dat meer dan de helft van de Fairtrade-gecertificeerde producten ook biogecertificeerd zijn ? (Befair.be) Eerlijke handel en bio gaan dus hand in hand. Respect voor het milieu is bovendien één van de belangrijkste fairtradeprincipes.

Veel fairtradeproducten zijn trouwens exotische producten, die je in onze contreien niet vindt, of die je hier niet kan telen. Denk maar aan koffie, chocolade, bananen, katoen of typisch ambachtswerk uit het Zuiden. Eerlijke handel en lokale handel hoeven dus ook geen tegenstellingen te zijn.

Nu ‘eerlijke handel binnen het Noorden’ zich de laatste jaren sterker ontwikkelt, bieden verschillende grote fairtrademerken ook lokale fairtradeproducten aan. Net als bij eerlijke handel met het Zuiden bieden deze producten kansen aan kleinschalige landbouw die de knowhow uit de steek van herkomst in stand houdt en worden ze milieuvriendelijk geproduceerd.

Kan een product van bij ons ook fair trade zijn ?

Hoewel er duidelijke verschillen zijn met ‘klassieke’ fair trade met het Zuiden, is de eerlijke handel binnen het Noorden zich aan het ontwikkelen. Verschillende eerlijkehandelsorganisaties bieden ondertussen fairtradeproducten aan die helemaal niet van ver komen (bv. uit België, Frankrijk, Italië en Griekenland).
Bij o.a. het Trade for Development Center en Oxfam vind je meer info over dit onderwerp.

Hoe kan ik eerlijke handel vooruithelpen ?

  • Als consument : koop fairtradeproducten.
  • Als burger : doe mee met alle mogelijke acties tijdens de Week van de Fair Trade, moedig je gemeente aan om FairTradeGemeente te worden, maak je vrienden en familie warm voor eerlijke handel …
  • Als leerkracht : zet eerlijke handel in de kijker op jouw school en in jouw lessen. Neem zeker eens een kijkje in het aanbod van Miel Maya Honing, Oxfam-Wereldwinkels, enzovoort.
  • In je winkel of horecazaak : verkoop en verwerk ingrediënten uit eerlijke handel.
  • In je bedrijf of organisatie : verwen je medewerkers en bezoekers met fairtradeproducten en sensibiliseer hen over eerlijke handel.

Nous contacter

Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur

0471/30.30.01
info@bftf.be

BFTF asbl
Siège social :
Avenue Comte de Smet de Nayer, 14 boîte 3 - 5000 Namur
Siège d’exploitation :
Rue du Fort, 35 - 1060 Saint-Gilles

N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73

Page Facebook

2024 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop