Vragen

Wat is eerlijke handel ?

Eerlijke handel is een alternatief voor conventionele handel, waarin handel een middel is om zich te ontwikkelen en ongelijkheden te verminderen, door ervoor te zorgen dat producenten een eerlijke verloning krijgen. Bij dit economische perspectief worden bovendien ethische, sociale en milieu bezorgdheden toegevoegd.
De 10 principes van eerlijke handel lezen.

Wat is het omvang van eerlijke handel ?

In België
• De afzet van eerlijke handelsproducten bereikt in 2012 net over 95 miljoen euro. Befair.be
• Tussen 2001 en 2010, was er een groei van de afzet van eerlijke handelsproducten van 83%. Befair.be
• Elke Belg besteedt jaarlijks gemiddeld 8,6€ aan eerlijke handelsproducten per jaar. Dat is beter dan onze Franse buren (6,24€) maar heel wat minder dan de Britten (34,5€). Befair.be
• De barometer van Trade for Development Centre over eerlijke handel toont aan dat de bekendheid van eerlijke handel stijgt van jaar tot jaar. In 2012 hadden 90% van de mensen in België al van eerlijke handel gehoord, tegen 79% in 2011. Befair.be
• Voor meer informatie wat betreft Eerlijke Handel in België, raadpleeg de Barometer 2014 van TDC

In Europa
• Europa vertegenwoordigt op zijn eentje 65% van de eerlijke handelsmarkt op wereldvlak, met in 2011 een omzet van 3.18 miljard euro. Planetoscope.com
• In Zwitserland en in Groot-Brittannië hebben consumenten respectievelijk 41 euro en 34,5 euro voor eerlijke handelsproducten uitgegeven in 2012. In sommige Europese landen, hebben producten uit de eerlijke handel een zéér belangrijk marktaandeel ingenomen : bijvoorbeeld in Switzerland, waar 50% van de verkochte bananen uit eerlijke handel komen. PFCE.fr
• We vinden producten uit de eerlijke handel in meer dan 63 000 verkooppunten in Europa. ASPD.org

In de wereld
• In 2012 vertegenwoordigd de verkoop van eerlijke producten in de hele wereld, tussen 5,5 en 6 miljard euro aan omzet. Befair.be
• Volgens de Amerikaanse organisatie Fair Trade Federation vertegenwoordigd de afzet van eerlijke handel 0,1% van de wereldhandel.
• Meer dan 30 000 referenties worden verbruikt in 70 consumentenlanden. Fairtrade.com

Waarom eerlijk kopen ?

Een eerlijk handelsproduct kopen biedt de mogelijkheid om economische, sociale en milieu gerelateerde waarden te ondersteunen. Het is een geëngageerde daad die ijvert voor de ontwikkeling van een meer rechtvaardige handel voor alle geledingen van het netwerk, van producent tot verbruiker.

Hoe herken je een eerlijk handelsproduct ?

Vele producten dragen een label die certifieert dat ze van eerlijke handel komen. Sommige merken zoals deze van onze leden commercialiseren ook eerlijke handelsproducten met of zonder label, maar gegarandeerd dat ze de eerlijke handelsprincipes respecteren. Het is moeilijker om een eerlijk product te herkennen als het geen voedingsproduct is. Deze producten worden in het algemeen in winkels of alternatieve markten verkocht. Voor deze producten, nodigen wij u uit om zich te informeren over de waarden verdedigd door het merk.

Wat zijn de eerlijke producten ?

Er bestaan meer dan 30 000 eerlijke handelsproducten die verkocht worden, of het nu voeding is of non-food (ambacht, kleding, enz.). Toch blijven bananen, suiker, chocolade en koffie de meest verkochte producten aan de consumenten.

Verkoopt BFTF eerlijk producten ?

BFTF is een Belgische federatie van eerlijke handel. Ze heeft geen verkooppunt. Haar leden verkopen eerlijke producten en sommige onder hen hebben hun eigen verkooppunt.

Waar kunt U eerlijke producten vinden ?

Eerlijke handelsproducten zijn te vinden in grote winkelketens, maar ook en vooral in alternatieve winkels of winkels van eerlijke handel zoals deze van onze leden.

Kost een eerlijk product meer ?

Eerlijke producten zijn duurder dan de lage-prijs producten van grote winkelketens, maar ze kosten meestal even veel of zelfs minder dan producten van een gelijkwaardige kwaliteit.
Voorzichtigheid geboden bij het vergelijken. Vanaf het moment dat eerlijke handel kwaliteitsproducten aanbiedt, moet men deze vergelijken met producten van eenzelfde kwaliteit.

Waarom beter een eerlijk handelsproduct kopen dan bio producten of lokale producten ?

Eerst en vooral moet u weten dat meer dan 50% van Fair Trade gecertifieerde producten (het vroegere Max Havelaar) ook Bio gecertifieerd zijn (Befair.be). Eerlijke handel is dus niet onverenigbaar met bio, het respect voor het milieu is trouwens een van de belangrijkste principes van eerlijke handel. Eerlijke handelsproducten zijn vooral exotische producten die we niet in onze landen vinden, zoals koffie, chocolade, bananen, katoen of lokaal ambachtswerk van het Zuiden. Maar de laatste tijd heeft meer en meer Noord Noord eerlijke handel zich ontwikkeld, en verschillende grote eerlijke handels merken bieden nu lokale eerlijke handelsproducten aan, die milieuvriendelijk zijn, en die kleinschalige landbouw met een streekgebonden knowhow verdedigen.

Kan een product van bij ons ook uit eerlijke handel komen ?

Hoewel heel verschillend van traditionele eerlijke handel (Noord-Zuid), is de eerlijke handel “Noord-Noord” zich aan het ontwikkelen. Verschillende eerlijke handelsorganisaties bieden nu eerlijke handelsproducten aan uit onze landen (België, Frankrijk, Italië, Griekeland, enz.)
Meer info :
- Lire l’article du TDC 
- Lire l’étude d’Oxfam

Hoe eerlijke handel aanmoedigen ?

  • Als consument : door het kopen van eerlijke handelsproducten !
  • Als burger : aan de sensibiliseringacties meedoen tijdens de Week van Eerlijke Handel, uw gemeente aanmoedigen Gemeente van Eerlijke Handel te worden, sensibilisering van uw omgeving voor eerlijke handel, enz.!
  • Als leerkracht : organiseer in uw school of klas gespecialiseerde organisaties zoals Miel Maya Honing, Oxfam-Magasins du monde, etc. !
  • Als handelaar of professioneel uit de horeca : verkoop en verbruik producten uit eerlijke handel in uw zaak !
  • Als bedrijfsleider : sensibiliseer uw werknemers en verbruik eerlijke handelsproducten in uw bedrijf !

Nous contacter

Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur

Daphnée Defossé
Chargée de projets

04/223.43.35
0471/30.30.01
info@bftf.be

BFTF asbl
Rue Volière, 9
4000 Liège

N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73

Page Facebook

2019 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop