Brouwerij van Lesse

De brouwerij van Lesse is een coöperatief met een sociaal doel waar er ambachtelijke bier gebrouwd wordt, en waar we de wereld van zinvolle projecten opnieuw uitvinden : ecologische en lokale grondstoffen, laag energie brouwerij, lokale eerlijke handel.

  • DE BROEDERSCHAP VAN BUSSON

Eind jaren ’90, verschillende vroegere animatoren van de patro van Buissonville pakken het gewoonte om samen te komen met een goeie beer.

Van het een kwam het ander, ze creëren de Broederschap van Busson die proeverij en promotie van bier als doel heeft.

  • DE BROUWERIJ VAN LESSE

In 2011, leden van de Broederschap van Busson opvoeren de Brouwerij van Lesse, die actief was in het 20ste eeuw in het dorp van Lessive.

Om het te doen, maken ze het oude Brouwerij Rezette die vroeger bieren brouwden zoals “La Rochefortoise” in het midden van het dorp Eprave terug in gebruik.

  • PROFESSIONELE BROUWERIJ, MET EEN SOCIALE DOEL

Bezorgd om een lokaal en ethisch bedrijf te creëren, de broederschap die nu collega’s zijn, beslissen dat de brouwerij een coöperatief met een sociaal doel zal worden met als doelstellingen :

  1. Relocatie van de economie
  2. Creatie van activiteit in een ruraal milieu
  3. Participatieve activiteiten

Het begin is een beetje folklorisch. Het materieel is meer grillig dan voorzien. Maar de steun van Crédal en de 160 coöperaties zorgt voor een financiële hulp die genoeg is om op de sporen te kunnen geraken en hun eerste brouwsel te kunnen produceren in januari 2012.

Eind 2017, verhuisd de brouwerij administratie in een gerenoveerd boerderij een beetje verder in de straat. Voortand is het materieel van de brouwerij ultra efficiënt, een nieuwe historische pagina opent zich dus voor de kleine brouwerij van Rocherfortoise.

De coöperatie telt nu :

4 werknemers
6 beheerders
en meer dan 300 coöperaties !

Bezoek de site van de Brouwerij van Lesse pour découvrir leurs nombreux points de vente !

Nous contacter

Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur

Daphnée Defossé
Chargée de projets

04/223.43.35
0471/30.30.01
info@bftf.be

BFTF asbl
Rue Volière, 9
4000 Liège

N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73

Page Facebook

2019 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop