-SCE 2015- SCE 2015 – In het kader van de Week van Eerlijke handel, exposeert eerlijke handel in Mons ! 15 oktober 2015

2 août 2018

Wanneer kunststudenten, gesensibiliseerd voor eerlijke handel via een direct contact met actoren op het terrein, hun creativiteit de vrije gang laten gaan, is het resultaat verrassend. Het wekt onze nieuwsgierigheid en zet ons aan het denken. Zou het onze consumptie gewoontes in vraag kunnen stellen ? Kunstenaars spelen met media, materialen, ideeën. Hun werken fascineren de blik en kriebelen de zin om voor meer eerlijkheid te ijveren. Ze zullen toegankelijk zijn voor het grote publiek vanaf 15 oktober eerstvolgende in het kader van een inhuldigingavond vol smaken en kleuren van eerlijke handel. De tentoonstelling loopt van 16 tot 18 oktober.

Mons, culturele hoofdstad 2015, zal de meest verscheidene projecten en artiesten samenbrengen. Het is een samenwerking tussen 3 partners : het collectief Mons équitable, de kunsthogeschool (ARTS) en de Belgische federatie voor eerlijke handel (BFTF). De samenwerking heeft als doelstelling, in eerste instantie, om studenten bewust te maken over de uitdagingen van onze consumptie gewoontes. Vervolgens leek het belangrijk studenten uit te nodigen om ambassadeurs van eerlijke handel te worden doorheen hun creativiteit. Vandaag hebben ze eindelijk kunstwerken te presenteren aan het grote publiek.

Dit initiatief schrijft zich in in een lokaal en ook nationaal projekt om eerlijke handel in de kijker te zetten. Inderdaad, op initiatief van het Trade for Development Centre van de Belgische agentschap voor ontwikkeling, ziet de week van eerlijke handel elk jaar diverse projecten en acties opduiken overal in België. Dit jaar afspraak van 7 tot 17 oktober.

Als conclusie, dit tentoonstelling is de gelegenheid om zich te herinneren, dat eerlijke handel meer dan 10 000 000 mensen helpt om te kunnen leven in het Norden en in het Zuiden van het planeet. De producenten trekken een juist loon, ze worden direct beloont en werken in goede werk condities. In meeste gevallen, ze hebben daarnaast ook één financiële vergoeding voor sociaal projecten. Maar, eerlijke handel is nog meer dan dat, het is een heel systeem die op verschillende beginstelen en waarden gebaseerd is met altijd, als belangrijkste bezorgdheid, het respect van de mens en zijn omgeving.

Informatie
EXPO EKITA

15 oktober om 18u30 :
inhuldiging

Vanaf 16 tot 18 oktober vanaf 10u tot 18u :
openbaar tentoonstelling

In Carré des arts
4, Rue des Soeurs Noires
7000 Mons

GRATIS !
Deelnemen aan het event via Facebook

Les Partenaires :

De partners :

  • Collectief Mons Equitable organiseert elk jaar, met verschillende partners, de 10 dagen Eerlijke Handel in Mons. Bestaande uit vrijwilligers van Mons ijvert het voor een grotere solidariteit tussen burgers evenzeer op een lokaal niveau dan wel gericht naar het zuiden. Het stuurt ook verschillende burgerinitiatieven rond transitie. Het programma van de tiendaagse 2015 is nu online beschikbaar : mons-equitable.be
  • ARTS (arts au carré), nieuwe Kunst Hogeschool van de Fédération Wallonie-Bruxelles, in Mons, culturele hoofdstad van de Europese Unie in 2015. Ze is ontstaan uit de fusie van het Koninklijk conservatorium (Muziek en Theater) en de Hogeschool voor plastische en visuele kunsten (ESAPV), beiden rijk aan een lange artistieke traditie.
  • De Belgian Fair Trade Federation (BFTF) is een vzw die verschillende acteurs samenbrengt zoals in Wallonie en in Brussel. Ze benadrukt de diversiteit van zijn structuren gericht op eerlijke handel en stimuleert nieuwe ondernemers aan te sluiten bij dit economische model. Ze promoot Eerlijke Handel op grote schaal. Oorspronkelijk ten dienste van een eerlijke handel Noord/Zuid, stelt de federatie zich sinds mei 2015 ook open voor nieuwe leden actief in de Noord/Noord Eerlijke Handel.

In het kader van de week van eerlijke handel, een initiatief van de Belgische samenwerking voor ontwikkeling.

Nous contacter

Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur

0471/30.30.01
info@bftf.be

BFTF asbl
Siège social :
Avenue Comte de Smet de Nayer, 14 boîte 3 - 5000 Namur
Siège d’exploitation :
Rue du Fort, 35 - 1060 Saint-Gilles

N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73

Page Facebook

2024 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop