Geschiedenis

Tijdens de zoekactie voor eerlijke handel in ambachtelijke producten, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het begin van het jaar 2018, heeft Meneer de Minister van Economie een levendig belang getoond voor de sector met de nadruk op de noodzaak om een representatief orgaan te creëren van de betrokken bedrijven. Aansluitend werden verschillende werkvergaderingen georganiseerd. Het resultaat daarvan was dat er een twintigtal grotendeels Franstalige Eerlijke Handelsbedrijven (ambacht en voeding), samengekomen zijn en hebben kunnen nadenken om een federatie van de sector op te richten. Al deze bedrijven verenigd rond hun activiteit eerlijke handel worden met heel verscheidene economische realiteiten geconfronteerd.

Een prioriteit, de groei van eerlijke handel

Of ze nu onder het statuut van vzw, commerciële onderneming of zelfstandige bestaan, deze bedrijven hebben als belangrijkste doel eerlijke handel. In 2008, werd het Cabinet van Minister SAW-B gemachtigd om de oprichting van de federatie te bevorderen.

De vzw-statuten werden in december 2008 ingediend op de rechtbank van koophandel in Charleroi. Beide permanenten van de federatie zijn op 2 oktober 2009 in werking getreden. In 2010, werd de algemene vergadering van de leden geofficialiseerd. Het is het resultaat van toetreding en analyse van elke organisatie in functie van de criteria van eerlijke handel. Deze vrijwillige aanpak om lid te worden is gebaseerd op de normen van internationale federaties opgericht door de WFTO (World Fair Trade Organisation).

Vandaag telt de Belgische federatie van eerlijke handel 22 leden. Het permanente team luistert naar hen en zijn hun ten dienste en het vervolgt ook het werk van sensibilisering van het grote publiek. Het blijft bezorgt om een eerlijke handel, die mensen, het respect van zijn rechten en zijn omgeving centraal stelt, te waarderen. Uiteindelijk, sinds mei 2015, opent BFTF zichzelf tot kandidaturen van groeperingen van producenten die actief zijn in een lokale eerlijke handel en die wilden aansluiten bij de federatie.

Nous contacter

Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur

Daphnée Defossé
Chargée de projets

04/223.43.35
0471/30.30.01
info@bftf.be

BFTF asbl
Rue Volière, 9
4000 Liège

N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73

Page Facebook

2019 - Belgian Fair Trade Federation
Tous droits réservés

returnToTop